Skip links
İnceleyin
Sürükle

Taşınırken Neler Yapılmalı?

Etrafınızdan taşınma öncesinde ve taşındıktan sonra yapmanız gerekenler diye duyduğunuz / tavsiye edilen tüm bilgiler hakkında kafa karışıklığınızı gidermek ve tüm işleri sıraya koyabilmeniz için bu yazımızı hazırladık.

Eşyaların taşınması bir günlük bir süreci kapsasa da asıl önemli ve yorucu olabilecek işlemler taşındığın ve taşınacağın evlerin resmi prosedür işlemleri olacaktır. Bunu kolayca halletmek için kendinize bir liste hazırlayabilir ve zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilirsiniz.

Evde Kiracıysanız veya Evinizi Sattıysanız Taşınırken Yapmanız Gerekenler

  1. Kiracıysanız kira sözleşmenizde ki “evi tahliye etme” talimatlarına ve haklarına uygun olarak evi boşaltacağınızın bildirimini ev sahibinize yapmanız gerekmektedir.
  2. Kiracı olarak yine sözleşmenizde ki maddelere uygun olarak evi boşalttıktan sonra ev sahibinize teslim etmeniz gerekmektedir.
  3. Evinizi sattıysanız; yeni alıcı ile yaptığınız anlaşmaya uygun olarak zamanında evi boşaltarak teslim etmeniz gerekmektedir.

Bu işlemleri yaptığınız resmi sözleşmeye uygun olarak gerçekleştirmediğiniz takdir de ev sahibinizle hukuki bir süreç içine girebilirsiniz.

Taşınma için Muhtarlık İşlemleri ve İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

Taşınma durumunuzu mevcut ikametgahının olduğu yerdeki muhtar ile paylaşarak kaydınızın o haneden silenerek gerekli yönlendirmeyi yapmasını sağlamanız gerekmektedir. Bu yönlendirmeden sonrasında yeni taşınacağınız evin adresini gösteren sana ait bir kira sözleşmesi, tapu veya fatura gibi resmi bir evrak ile ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek belge almanız gerekmektedir. Aldığınız belgeyi yeni muhtarınıza götürerek “Form C” belgenizi alabilirsiniz. Bu formuda taşındığınız binada ki apartman yöneticinize vermeniz gerekmektedir.

İkametgahınızı taşındıktan itibaren 20 gün içinde yeni muhtarınıza bildirmeniz gerekmektedir. 20 günlük süreci geçirmeniz durumunda 390TL’lik para cezasına çarptırılırsınız. Eğer işlemi daha da geciktirirseniz cezanız her gün katlanarak artmaktadır. Muhtara beyanda bulunmanız seçmen kağıdı gibi resmi işlemleriniz için önem taşımaktadır.

Taşınırken İnternet, Su, Doğalgaz, Elektrik Abonelik Devri Nasıl Yapılır?

Taşındığınız evden çıkarken faturalarınızı üzerinizden sildirmeniz ve size ait son dönem borçlarını ödemeniz gerekmektedir. Aynı şekilde taşınacağınız evinde aboneliklerini üstünüze almanız gerekmektedir.

Eğer abonelik devri söz konusu değil ise sayaçların alınması ve bedellerinin ödenmesi içinde bir takım prosedürler olduğundan taşınmadan bu işlemleri halletmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.

İnternet devri için;

Aboneliğinizin bulunduğu firma ile görüşerek gerekli işlemler sonucunda yeni taşınacağınız eve devredilmesini sağlayabilirsiniz. Veya aboneliğinizi feshederek yeni ev için yeni bir abonelik başlatabilirsiniz. Tüm bu işlemleri en doğru şekilde yapmanız için abone olduğunuz sağlayıcı ile irtibata geçerek süreci izlemeniz en doğru seçenektir.

Elektrik, Doğalgaz ve Su devri için;

Kaçak kullanımın önüne geçmek için hemen işlemleri başlatmanız gerekmektedir. Bir önceki dönemde herhangi bir kaçak kullanımı veya sayaç üzerinde oynama/arıza gibi sorun olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Sonrasında eski aboneliğin kapatılması ve yeni aboneliğinizin başlatılması için gerekli kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.

İnternet, Elektrik, Su ve Doğalgaz Devri İçin Gerekli Evraklar Neler?

  1. Nüfus Cüzdanı,
  2. Mülkiyet bilgisini gösteren belge,
  3. Kullanım yerinin abonelik numarasının yer aldığını gösterir eski bir fatura,
  4. Zorunlu deprem sigortası belgeleri,
  5. Banka hesabınıza ait IBAN numarası

Kiracı iseniz mülk sahibinin adı ve soyadı ile tüzel bir kişiyse vergi numarası, unvan bilgileri gibi temel bilgilerin beyan edilmesi zorunludur.

Abonelik açtırma işlemleri de konut ya da iş yerine bağlanma durumuna göre ücretlendirilir. Üzerinizden sildireceğiniz bir abonelik için de dağıtım şirketine yazılı bir dilekçe ile aboneliğin kapatılmasını istediğiniz tarihi de ekleyerek yine belgelerinizle birlikte şahsen başvurmanız gerekmektedir.

Ev veya Ofis eşyalarınızı Taşımak için güvenilir, profesyonel bir firmaya mı ihtiyacınız var?